İngiltere'de Kanser Tedavisi Krizi: Hastalar Kabul Edilemez Bekleme Süreleriyle Karşı Karşıya

İngiltere'de kanser tedavisine 62 gün içinde başlama hedefi tutturulamıyor

İngiltere'de Kanser Tedavisi Krizi: Hastalar Kabul Edilemez Bekleme Süreleriyle Karşı Karşıya


İngiltere'de Kanser Tedavisi Krizi: Hastalar Kabul Edilemez Bekleme Süreleriyle Karşı Karşıya

www.iyipsikolog.com.tr 

İngiltere'de kanser tedavisi bekleyen hastalar, uzun bekleme süreleri nedeniyle ciddi risklerle karşı karşıya kalıyor. İngiltere Kanser Araştırma Vakfı'nın BBC için yaptığı özel bir analiz, ülkede kanser türlerine göre bekleme sürelerinde 'kabul edilemez' düzeyde farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Özellikle baş, boyun ve mesane kanseri hastaları, tedaviye başlamak için en uzun süre bekleyen gruplar arasında yer alıyor. Bu hastaların yalnızca yarısından biraz fazlası, hedef süre olan 62 gün içinde tedaviye başlayabiliyor. Buna karşılık, kan, kemik iliği ve deri kanseri gibi türlerdeki hastalar, tedavilerine zamanında başlayabilen şanslı grupta yer alıyor.

Bu farklılıklar, hastaların yaşamlarını tehlikeye atıyor. Kanser Araştırma Vakfı, ameliyattaki her dört haftalık gecikmenin ölüm riskini %6 ila 8 oranında artırdığını vurguluyor. Leicestershire bölgesinde yaşayan ve mesane kanseri nedeniyle hayatını kaybeden 64 yaşındaki Jayne Gray'in kızı Amy, annesinin tedaviye başlamasını beklemenin bir işkence olduğunu belirterek, "Daha çabuk tedaviye başlasaydı farklı olur muydu diye hep şüphe içinde olacağız" diyor.

Vakfın analizi, tedavi bekleme süresindeki bu farklılıkların, personel eksikliği, teşhisin karmaşıklığı ve bazı kanser türlerinde uzman kliniklerin yoğunluğu gibi nedenlerden kaynaklandığını gösteriyor. Ünlü gazeteci Dame Deborah James’in ölümü sonrası mesane kanseri sevklerinin artması, bu sorunun daha da büyümesine neden oldu.

İngiltere'de kanser tedavisi bekleyen hastaların 62 gün içinde tedaviye başlanması hedefi, 2015'ten bu yana tutturulamıyor. Bu durumun devam etmesi halinde, önümüzdeki beş yıl içinde 300 binden fazla hastanın tedavi süresi hedefi tutturulamayacak.

Vakfın uyarısına göre, NHS'in (Ulusal Sağlık Hizmeti) bu sorunu çözmek için uzun vadeli bir plan geliştirmesi gerekiyor. NHS cerrahı ve Lordlar Kamarası üyesi Lord Darzi'nin hazırladığı raporda, NHS'in performansı ağır eleştiriler almış, Başbakan Keir Starmer ise reform yapılmadan önce NHS'e ek fon ayrılmayacağını belirtmişti. Ancak, kanser tedavisindeki bu kriz, 10 yıllık bir planın aciliyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

www.iyipsikolog.com.tr