Parkinson Hastalarının Beyin Dalgalarına Gerçek Zamanlı Geribildirim

DBS elektrotlarından gelen sinyaller gerçek zamanlı olarak alınıyor.

Parkinson Hastalarının Beyin Dalgalarına Gerçek Zamanlı Geribildirim

Araştırmacılar, neurofeedback sisteminin, Parkinson’lu kişilerin semptomları ile ilişkili beyin dalgalarını kendi istekleriyle kontrol etmelerini sağladığını bildirmektedir.

Neurofebackback sistemi, eNeuro‘da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Parkinson hastalarının, hastalığın semptomları ile ilişkili beyin dalgalarını kendi istekleriyle kontrol etmelerini sağlıyor. Derin beyin stimülasyonu (DBS) için elektrotlar kullanılarak yapılan elektrofizyolojik incelemeler, STN’deki beta-band salınımlarının parkinson hastalığının semptomları ile korele olduğunu göstermiştir. Dopaminerjik ( L- DOPA) ilaçla tedavi, beta-band gücünü zayıflatırken, aynı zamanda bradikinezi ve sertlik gibi parkinson hastalığı semptomlarını iyileştirmektedir. Bu nedenle STN’deki beta-band salınımının rehabilitasyon gibi klinik müdahaleler için terapötik bir hedef olabilir. Neurofeedback’in (NF) parkinson hastalığı da dahil olmak üzere başka çeşitli hastalıklarda ilişkili kortikal aktivitelerde değişikliklere neden olduğu gösterilmiştir.

Parkinson Hastalarının Beyin Dalgalarına Gerçek Zamanlı Geribildirim

DBS elektrotlarından gelen sinyaller gerçek zamanlı olarak alınıyor. Alınan veriler bilgisayar aracılığıyla hastaya yansıtılıyor (eNeuro 2018 ).

STN’nin beta-bant salınımı ile ilişkisini incelemek için üst ekstremite elektromiyogramları (EMG) değerlendirildi.  Her hasta NF öncesi seans, NF seansı ve NF sonrası seans olmak üzere 3 seansa katıldı. 10 dakikalık geri bildirim seansı sırasında, hastalara bilgisayar ekranındaki siyah daireyi, bedenlerini hareket ettirmeden, düşüncelerini kullanarak daha küçük hale getirmeleri talimatı verildi Hastaların eller ve kollardaki hareketliliği EMG kullanılarak izlendi. Sonuçlar neurofeedback’in seanstan sonra ölçülen STN beta dalgaları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu gösterdi. Neurofeedback eğitimi, anormal salınımların patofizyolojik rolünü ortaya çıkarmak ve parkinson hastalığına yeni bir tedavi geliştirmek için etkili bir yöntem olabilir. Ayrıca bu çalışma herhangi bir hastalıkla ilişkili beyin dalgası aktivitesinin düzenlenmesinde yeni bir yaklaşımı bizlere sunuyor.

KAYNAK:
Fukuma et al., eNeuro (2018).“Real-time neurofeedback to modulate β-band power in the subthalamic nucleus in Parkinson’s disease patients” by Ryohei Fukuma, Takufumi Yanagisawa, Masataka Tanaka, Fumiaki Yoshida, Koichi Hosomi, Satoru Oshino, Naoki Tani and Haruhiko Kishima in eNeuro.

Görsel: NeuroscienceNews.com, eNeuro (2018).

KAYNAK:

https://www.kemalarikan.com/parkinson-hastalarinin-beyin-dalgalarina-gercek-zamanli-geribildirim.html