Erişkinlerde görülen en sık omurga yakınması hangisidir?

 Peki, tanımlanamayan bel ağrısının tedavisi var mıdır? 

Erişkinlerde görülen en sık omurga yakınması hangisidir?

Soru: Erişkinlerde görülen en sık omurga yakınması hangisidir?

Yanıt: Erişkinlerin omurga ile ilgili doktora en sık başvuru nedeni bel ağrısıdır. Hatta genel polikliniklere başvuruda 3. sırada yer alır ki bu nedenler arasında soğuk algınlığı, karın ağrısı gibi tüm yakınmalar mevcuttur. Bir başka istatistiğe göre toplumun %95’inden fazlası yaşamının bir döneminde bel ağrısı çekmektedir. Kısacası bel ağrısı erişkinlerde görülen en yaygın sorundur.

Soru: En sık nedeni nedir?

Yanıt:Tıbbi olarak “non-spesifik” olarak adlandırdığımız “tanımlanamayan” bel ağrısıdır.

Soru: İlginç, bizler yani konunun uzmanı olmayanlar, en büyük nedenin bel fıtığı olduğunu düşünüyoruz.

Yanıt: Evet doğru, halk arasında öyle zannediliyor.  Aslında bunun sorumlusu biraz da biz hekimleriz. Çünkü nedenini anlayamadığımız her bel veya boyun ağrısını “bel fıtığı” ya da “bel fıtığı başlangıcı” tanılarıyla açıklıyoruz.

Soru: Peki, tanımlanamayan bel ağrısının tedavisi var mıdır? 

Yanıt:Evet vardır. Ancak öncelikle kırmızı bayraklar olarak adlandırdığımız, tümör, travma, enfeksiyon gibi ciddi nedenlerin ayırıcı tanısını yapmak gerekir.  Bu ayırımı yaptıktan sonra bir ekip çalışmasıyla sorun çözülebilir.

Soru: Ekipte kimler yer alıyor? 

Yanıt:Omurga cerrahı, fiziksel tıp ve tedavi uzmanı, algolog ve bazen de psikiyatrist. 

Soru: Erişkinde görülen başka omurga sorunları nelerdir? Örneğin çocuklarda görülen omurga eğrilikleri erişkinlerde de görülüyor mu?

Yanıt: Evet görülüyor. Hem kemik erimesine bağlı kamburluk hem de skolyozla karşılaşabiliyoruz. Kamburluk ardışık omurlarda kemik erimesine bağlı çökmelerle oluşuyor. Skolyoz ise ergenlik döneminde ihmal edilmiş olanların erişkin yaşlarda daha belirgin hale gelmesiyle veya omurga dejenerasyonuna bağlı ortaya çıkabiliyor.

Soru: Erişkin dönemdeki eğriliklerle çocukluk dönemindekiler arasında fark var mı?

Yanıt: Evet var. Çocuklarda çoğunlukla başvuru nedeni vücutta oluşturduğu deformasyon iken, erişkinlerde baskın belirti ağrıdır.

Soru: Erişkinlerdeki omurga eğriliklerinde ameliyat yapılabiliyor mu?

Yanıt:Evet, özellikle ağrı ve dik duramama nedeniyle yaşam kalitesi düşen olgularda etkin fizik tedavi ve rehabilitasyona rağmen yakınmalar hafiflemiyorsa cerrahi tedavi uygulanabilir.

Soru: Kemik erimesinden söz ettiniz, tek sonucu kamburluk mudur?

Yanıt:Hayır, aslında en çok omurga kırıklarına neden olur. Normal bireylerde omurga kırığı oluşması için trafik kazası veya yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmaya ihtiyaç vardır. Ancak kemik erimesinde, çok basit travmalarda bile omurga kırılabilir hale gelir. 

Soru: Bunun tedavisi nedir?

Yanıt: Hastanın kırığı tıbbi tedaviye rağmen iyileşmezse kemik çimentosuyla güçlendirme gerekir. Buna ek olarak, sorun sistemik olduğu için ilaç verilerek kemik erimesini tedavi etmek gerekir.  Aksi taktirde basit bir travmayla omurga, kalça veya el bileği tekrar kırılabilir.

Soru: Bu tip hastalara egzersiz de öneriyor musunuz?

Yanıt: Kesinlikle, kemiklerin güçlenmesi için egzersiz ile sağlanan mekanik uyarı çok önemlidir.

 

Kaynak: https://websitem.gazi.edu.tr/site/senkoylu/posts/view/id/131138